Presunúť na hlavný obsah

Čipovanie zberných nádob

Vážení spoluobčania!

Určite ste zaregistrovali, že v obci prebieha čipovanie zberných nádob. S čipovaním nádob na komunálny odpad obec získa úplný prehľad o tom, aký je celkový počet nádob v obci, v akom sú objeme a  získa 100% - tnú kontrolu nad zberovou spoločnosťou. Čiže bude presne vedieť, koľko zberová spoločnosť v Ochodnici na každý jeden vývoz nádob vyvezie a získa presnú hmotnovosť v nádobách. Po dočipovaní všetkých nádob sa bude meniť aj fakturácia na takzvanú zásluhovú. To znamená, že fakturovať sa bude podľa  počtu nádob a samozrejme s presnou hmotnosťou v daných nádobách na občana. To je prvá veľká výhoda. Druhá veľká výhoda bude aplikácia, kde si občan bude môcť skontrolovať svoju produkciu odpadov. V obci si totiž všímame, že je obrovský rozdiel medzi občanmi a jednotlivými domácnosťami v tom, ako odpad triedia.

Uvediem príklad: Máme domácnosť, ktorá má päť členov a stačí im jedná nádoba, ktorú zaplnia komunálnym odpadom možno raz-dva krát do mesiaca. Darí sa im to  preto, lebo separujú sklo, plasty, papier, kartóny  atď. do farebných kontajnerov, za ktoré obec neplatí vývoz. Čiže šetria svoje peniaze, šetria financie obce a v neposlednom rade šetria životné prostredie. Na druhej strane máme domácnosti,  v ktorých žijú len dvaja ľudia a  majú aj dve nádoby, ktoré majú plné každý jeden vývoz. Za odvoz smetí platia na osobu tú istú sumu, akú platia tí, ktorí poctivo separujú.

Čipovaním smetných nádob sa zmení systém poplatkov tak, aby tí občania, ktorí odpad separujú, boli aj finančne zvýhodnení.

Poškodené (prasknuté telo nádoby, odtrhnuté veko a pod.) a tiež staré kovové 110 l zberné nádoby označené nebudú. Preto prosíme obyvateľov, aby plechové popolnice doniesli na Obecný úrad, kde Vám budú vymenené za nové plastové. Poplatok za výmenu je 10€. Po ukončení celého procesu označovania už nebude vyvážaný odpad z nádob, ktoré nemajú pridelený svoj jedinečný RFID čip.

Vypracoval
Lukáš Turčák