Presunúť na hlavný obsah

Organ bez píšťal

V tomto roku prebieha v našom farskom kostole jedna z väčších investícií za posledné roky a to oprava a prestavba organa. Hneď po Veľkej noci sa chlapi z dodávateľskej firmy (z Českej republiky) pustili do rozoberania celého organa a po troch dňoch ostala len holá skriňa. Všetky píšťaly s komplet zariadením, hracím stolom boli odvezené a v súčasnosti prebieha ich oprava, renovácia a výroba nových, keďže mnohé z nich (drevených) boli už rozpadnuté.

Organ v Ochodnici bol zakúpený 30. novembra 1935 od firmy Július Guna a syn z Prešova v hodnote 48 270 korún. Má osemnásť registrov a dva manuály. Požehnal ho žilinský protonotár Mons. Tomáš Ružička.

Myslím si, že padlo správne rozhodnutie - najmä pre ďalšie generácie – zachovať v našom kostole klasický organ (vzhľadom k tomu, že dnes sa v mnohých kostoloch inštalujú elektronické organy).

Na tomto mieste patrí samozrejme poďakovanie všetkým, ktorí prispeli svojou finančnou čiastkou – keďže väčšina nákladov je zo zbierok a príspevkov veriacich. V ďalšom rade vďaka patrí sponzorom a organizáciám, ktorí venovali svoje finančné príspevky a nakoniec nášmu pánovi farárovi Mgr. Jánovi Findurovi, vďaka ktorému sa vôbec toto dielo realizuje, organistom a ďalším ľuďom – ktorí taktiež venujú svoj čas pri rôznych prácach spojených s touto prestavbou.

Smelé plány hovoria, že celá oprava by sa mohla podariť ukončiť do konca roka. Predtým ešte je potrebné vymaľovať steny (čo by sa malo realizovať v najbližších týždňoch), aby mohol byť organ postavený do dôstojného a čistého priestoru nášho kostola.

(Historické údaje – zdroj: Miroslav Lyko – Cesta k prameňu, 2007)

Marcel Baltiar