Presunúť na hlavný obsah

Folklórny festival v Ochodnici má už 47 rokov

Prvý júlový víkend na Kysuciach každoročne patrí najstaršiemu folklórnemu festivalu FF Ochodnica, ktorý je venovaný práve kysuckým folklórnym skupinám. V nedeľu 7. 7. sa v hlavnom programe 47. ročníka predstavilo spolu osem zoskupení, ktoré divákov a návštevníkov obecného amfiteátra potešili svojimi najnovšími folklórnymi pásmami.

Organizátormi festivalu sú Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obec Ochodnica. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý bol zároveň aj hlavným partnerom podujatia. Mediálnymi partnermi podujatia boli: RTVS, Rádio Regina Stred, TASR, Rádio Pohoda, Rádio Frontinus, TV Raj, KTV, MY – Kysucké noviny a Týždenník Kysuce.

Dvojdnie sa začalo v sobotu a to súťažou vo varení halušiek. Nasledovala prehliadka heligonkárov zo Slovenska a z Českej republiky pod názvom „Hlas našich heligóniek“. Program pokračoval vystúpením Speváckej skupiny Seniorka a Dychovej hudby Ochodničanka z Ochodnice. Záver prvého dňa festivalu patril tanečnej zábave.

Nedeľu otvorila procesia účinkujúcich z amfiteátra do Kostola sv. Martina, kde sa konala slávnostná svätá omša. V úvode hlavného programu, ktorý sa v amfiteátri začal v popoludňajších hodinách, tradičným spevom privítali všetkých hostí členky domáceho folklórneho súboru Kýčera. Slávnostný úvod sa konal na počesť jeho zakladateľky Márie Ďuroškovej, ktorej nedožité 80. narodeniny si v tomto roku pripomíname.

Starosta obce Ochodnica Radoslav Ďuroška privítal a pozdravil hostí festivalu. Svojou účasťou podujatie podporil podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Peter Dobeš, ktorý v mene svojom i v mene predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej poďakoval organizátorom a umelcom za zachovávanie zvykov a tradícií našich predkov a ocenil jedinečnú atmosféru podujatia v krásnom prostredí.
Riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková následne oficiálne otvorila 47. ročník Folklórneho festivalu Ochodnica a zaželala folkloristom a divákom príjemné prežitie popoludnia. Podujatie prišli podporiť aj starostovia a starostky z kysuckých obcí a ďalší vzácni hostia, vrátane českých priateľov a partnerov obce.

Hovoreným slovom divákov sprevádzala moderátorka Katarína Borisová.

Návštevníkom sa postupne predstavilo takmer 150 účinkujúcich z ôsmich folklórnych skupín.
Témou nesúťažného 47. ročníka festivalu bola „Horička zelená“.

Svoje scénické pásma, sprevádzané tradičným kysuckým spevom, predstavili folklórne skupiny:

  • FSk Kýčera z Ochodnice ( „Priadky“),
  • FSk Polianka zo Starej Bystrice (nám stvárnila „Výrobu ometiel na dedine“),
  • FSk Svrčinka zo Svrčinovca („Drapočky“),
  • FSk Nevädza z Korne („Svadobné piesne z Horných Kysúc“)
  • ŽFSk Turzovanka z Turzovky („Na borofkach“),
  • FSk Vígľašanka z Olešnej („Na paši“),
  • FSk „Vrabčiar z Krásna nad Kysucou („Zvyky okolo Jána – Jánske ohne“),
  • FSk Zborovanka zo Zborova nad Bystricou so zábavným programom („Hrabanie lístia“).

Pred ukončením programu znela ochodnickým amfiteátrom pieseň „Kysuca Kysuca“ v spoločnom podaní všetkých účinkujúcich. V závere hlavného programu odovzdali organizátori účinkujúcim ďakovné listy.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým účinkujúcim, ktorí so sebou do Ochodnice priniesli aj kus srdca a dobrej nálady, taktiež všetkým spoluorganizátorom, partnerom a sponzorom, ktorí sa podieľali na príprave tohto tradičného podujatia. Vďaka patrí aj návštevníkom 47. FF Ochodnica, ktorí svojou účasťou podporili folklór na Kysuciach. Tešíme sa na vás aj v nasledujúcom súťažnom 48. ročníku.

Fotogaléria sobota 6.7.2019: 1, 2, 3, 4, 5
Fotogaléria nedeľa 7.7.2019: 1, 2, 3, 4, 5, 6

KKS v Čadci
Fotografie: Rudolf Kuljovský