Presunúť na hlavný obsah

Usmernenie k celoplošnému testovaniu v obci Ochodnica

V sobotu 31.10.2020 a v nedeľu 1.11.2020 v čase od 7:00 do 22:00 hod. sa v našej obci uskutoční prvé celoplošné testovanie na COVID–19. Druhé kolo testovania sa uskutoční nasledujúci víkend 7.-8.11.2020 na tom istom mieste.

Testovanie sa uskutoční v Kultúrnom dome. Posledný odber sa v každý deň uskutoční najneskôr o 21:30! Prestávky sú v čase od 12:00 do 13:00 a od 17:00 do 17:30 hod.

Na testovanie môžete prichádzať v akomkoľvek čase ale odporúčame keby na testovanie v sobotu prišli občania z nižného konca (od železnice po kostol) a v nedeľu z vyšného konca. Čakať na testovanie sa bude v rade s rozostupmi od Materskej škôlky smerom ku kultúrnemu domu. Preto odporúčame teplé oblečenie a ochranu pred dažďom.

Na registráciu testovania budete potrebovať občiansky preukaz, v prípade detí treba kartičku poistenca.

Prosíme o dodržiavanie nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR a Vlády SR (rúška, odstup, dezinfekcia rúk). Účasť je dobrovoľná, ale zároveň, ak sa testovania niekto nezúčastní, vyplývajú pre neho následky v podobe obmedzenia slobody pohybu. Napríklad bez certifikátu o negatívnom výsledku testu sa nemusíte dostať do práce, dieťa do školy. Pre všetkých nad 10 rokov, ktorí sa prvého testovania nezúčastnia, bude platiť zákaz vychádzania Zákaz vychádzať pre nich prestane platiť, ak absolvujú druhé kolo celoplošného tetovania s negatívnym výsledkom, alebo ak obdržia negatívny výsledok z RT-PCR testu (s výsledkami po 30. októbri 2020 po 8:00) alebo v prípade ukončenia zákazu vychádzania na celkom Slovensku.

Organizačné pokyny:
Príchod: Pri vstupe do odberného miesta si občan vydezinfikuje ruky, vyfúkne nos, odkašle a zahodí vreckovku do koša. Následne sa administratívnemu pracovníkovi preukáže občianskym preukazom. Administratívny pracovník vypíše formulár potrebný na registráciu. Po registrácii bude osobe pridelené identifikačné číslo.
Odber: osoba odovzdá zdravotníkovi pridelené identifikačné číslo. Ten následne odoberie jemnou tyčinkou vzorku z nosa.
Odovzdanie výsledkov: osoba čaká na výsledky vo vyhradenom mieste. Pracovník privolá testovanú osobu podľa prideleného identifikačného čísla k pracovisku. Osoba predloží administratívnemu pracovníkovi občiansky preukaz. Pracovník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok testu. Výsledok testovania odovzdá v zalepenej obálke s inštrukciami v prípade negatívneho aj pozitívneho výsledku.

Testovania by sa mali zúčastniť obyvatelia SR vo veku od 10 rokov do 65 rokov. Neodporúča sa, aby sa testovania zúčastnili osoby staršie ako 65 rokov, ak sa pohybujú iba v domácom prostredí, či ľuďom so zdravotnými obmedzeniami – respiračné ochorenie, autisti, ľudia trpiaci onkologickým ochorením a pod., ktorí sa vyhýbajú sociálnym kontaktom.

Na poriadok a dodržiavanie pravidiel bude dohliadať príslušník policajného zboru, príslušník ozbrojených síl, hasiči a dobrovoľníci, preto Vás žiadame o dodržiavanie ich pokynov.

Ďakujeme Vám za súčinnosť.

Ako bude prebiehať testovanie krok po kroku si môžete pozrieť v tomto videu: