Presunúť na hlavný obsah

Predstavujeme: Jaroslav Pitoňák

Predstavujeme: Jaroslav Pitoňák, administrátor obecnej web stránky

Pravdepodobne ho ešte veľa ľudí nepozná, no s jeho prácou sa už stretol takmer každý Ochodničan. Rodák z Popradu, už niekoľko rokov vo svojom voľnom čase spravuje obsah obecnej web stránky, sociálnych sietí obce a tvorí plagáty pre kultúrne a športové podujatia.

Ako sa "nedomorodec" dostal k správe ochodnickej web stránky?
Všetko sa začalo niekedy koncom roka 2011, keď som pracoval v rádiu ZET (neskôr rádio SEVER). Tam som bol, ako čerstvý prisťahovalec do Ochodnice predstavený starostovi obce Radoslavovi Ďuroškovi, ktorý tam bol niekoľko krát pozvaný ako hosť do štúdia. Medzi rečou ma starosta Ochodnice poprosil, či by som nebol ochotný prevziať správu obecnej web stránky, lebo pôvodný správca stránky kvôli svojej vyťaženosti nestíhal zverejňovať informácie a dokumenty v zákonných a požadovaných  lehotách. Slovo dalo slovo a tak som popri práci začal vypomáhať obci so správou internetovej stránky, zverejňovať aktuálne materiály, písať články, pridávať fotky, videá či tvoriť plagáty.

Keď sme pri tých plagátoch, pre aké podujatia ste ich robili?
Dá sa povedať, že za tie roky, som okrem plagátu pre Folklórny festival, ktorý robí Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, robil plagát na každé kultúrne, či športové podujatie v obci. Vytvoril som napr. plagáty pre Reprezentačný ples, Valentínsky ples, Detský karneval, Pochovávanie basy, Deň Matiek, Stavanie mája, Vianočné trhy... Taktiež som robil plagáty pre záujmové organizácie v obci, či už to je Country bál, Deň otcov a Výstava ovocia a zeleniny pre záhradkárov, Hasičská sobota a kalendár na 2% pre dobrovoľných hasičov, alebo Memoriál Miroslava Radolského a turnaj Internacionálov pre futbalistov. Za tú dobu je to ťažké odhadnúť, no určite to boli desiatky plagátov, diplomov a stovky fotiek a info grafík pre web stránku a sociálne siete.

Spravujete teda aj Facebook a Instagram?
Áno, facebookovú stránku obce, vtedy ešte pod názvom Ochodnica 4EVER som začal spravovať v auguste 2013. V tom čase fungovala už štvrtý rok a mala približne 500 fanúšikov. Keďže základom úspechu sú aktuálne informácie nielen z Obecného úradu a mne sa k ním ako prisťahovalcovi z iného mesta zo začiatku ťažšie dostávalo, oslovil som s prosbou o spoluprácu aj ľudí z obce. Medzi správcov obecného Facebooku som tak pridal napr. Zuzanu Cibuľovú, ktorá prinášala informácie zo ZŠ, CVČ a zo života mažoretiek, Marcela Baltiara, ktorý mal vždy aktuálne info o doprave a novinkách z Farnosti, a ruku k dielu priložil aj v tom čase začínajúci novinár a cestovateľ František Kekely. Rýchlo si na mňa našli kontakt aj záhradkári, dobrovoľní hasiči, školstvo a veľmi dobrá spolupráca je aj s novým prezidentom klubu TJ Kysučan Ochodnica, Branislavom Gavlasom. Facebook tak bol neustále zásobovaný aktuálnymi informáciami, článkami, fotografiami, videami, pozvánkami na podujatia a priamoúmerne tak rástol aj počet fanúšikov. Obecnú FB stránku vhodne dopĺňa skupina Ochodnicke Info, ktorú vytvoril a spravuje Lukáš Turčák. Rovnako aj skupina Farnosť Ochodnica, ktorú spravuje Marcel Baltiar. V máji 2019 som založil obecný účet na Instagrame, aby mali prístup k informáciám z obce aj mladšie vekové kategórie. Momentálne tam máme takmer 500 followerov.

Sú aj iné možnosti, kde Ochodničania môžu získať informácie?
Vďaka dobrej spolupráci so starostom obce a s podporou poslancov obecného zastupiteľstva sme v máji 2019 zaviedli SMS systém, vďaka ktorému môžu získať aktuálne informácie najmä starší občania, ktorí nemajú prístup na internet. Momentálne SMS novinky odoberá približne 400 občanov. Najnovšou novinkou, ktorá spája všetky doterajšie služby je mobilná aplikácia Ochodnica. Spustili sme ju 26. februára 2021 a za mesiac fungovania si ju stihlo stiahnuť už takmer 400 ľudí. Je úplne zdarma a dostupná pre mobilné telefóny s operačným systémom iOS a Android.

Keďže tieto veci robíte pre obec vo svojom voľnom čase, nájdete si voľno aj na vaše záľuby?
Ale áno, veď kto si nenájde čas na oddych, raz si bude musieť nájsť čas na chorobu. Rád vybehnem s bicyklom na Bystrickú cyklomagistrálu, navštevujem okolité rozhľadne, chodím na ryby a huby.

Predstavíte nám plány do budúcnosti?
Veľmi rád by som zdigitalizoval obecnú kroniku. Kronika je v histórii obce veľmi dôležitým dokumentom, v ktorom sú opísané udalosti v časovom slede a považuje sa za  jeden z najdôležitejších historiografických prameňov. Občania obce tak dostanú unikátnu možnosť prezrieť si dôležité okamihy našej histórie v elektronickej podobe.

Článok bol zverejnený v občasníku Ochodničan 1/2021