Presunúť na hlavný obsah
  • Novinky z obce
  • Folklórny festival oslávil 3. júla 2022 svoje päťdesiate výročie

Folklórny festival oslávil 3. júla 2022 svoje päťdesiate výročie

Kysucké tradície, zvyky a výnimočné osobnosti. Taký bol folklórny festival Ochodnica.

Prehliadka kysuckých zvykov a tradícií, ktorá je odkazom našich predkov a hrdosťou na tvorivé schopnosti ľudí milujúcich folklór, oslávila 3. júla 2022 svoje päťdesiate výročie. V amfiteátri obce Ochodnica sa predstavilo vyše 100 účinkujúcich z ôsmych kysuckých folklórnych skupín zo zvykoslovnými pásmami zobrazujúcimi život na Kysuciach. Autorom a režisérom hlavného programu bol Rudolf Kužma, témou festivalu bol výrok Heleny Zahradníkovej „... „...na fšecko je pesnička...“   

„Na začiatku stáli ženy....usilovné, iniciatívne, milujúce piesne. Vďaka nim, ich zanietenosti a vytrvalosti uchovávať „spomienky našich starých mám“ , nezabúdame na to, kto sme, odkiaľ pochádzame a aké neuveriteľné ľudové bohatstvo ukrýva náš región, uviedla riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, Silvia Kajanková v úvode festivalu. Podľa jej slov bol tohtoročný slávnostný ročník poďakovaním všetkým, ktorí stáli pri zrode folklórneho festivalu, dbali na jeho pretrvávanie a pokračujú v jeho posolstve i dnes.

Folklórny festival Ochodnica patrí k najstarším kultúrnym podujatiam na Kysuciach. Jeho vznik je spojený s Máriou Ďuroškovou, vedúcou miestnej Folklórnej skupiny Kýčera, ktorá bola nielen protagonistkou prvého ročníka ale i iniciátorkou výstavby amfiteátra, na ktorom sa dodnes stretáva množstvo folklórnych a speváckych skupín, sólistov, inštrumentalistov a rozprávačov. „Prostredníctvom ľudí zapálených pre folklór a nadšených pre rozvíjanie tradície sa nám darí už dlhé roky rozvíjať folklór, uchovávať ho mladej generácii a prostredníctvom tanečných a hudobných vystúpení odovzdávať širokému okruhu divákov,“ dodal na margo päťdesiatročnej tradície festivalu starosta obce Ochodnica Radoslav Ďuroška.

Päťdesiaty ročník folklórneho festivalu Ochodnica začal procesiou účinkujúcich z amfiteátra do Kostola sv. Martina a slávnostnou omšou. Nechýbala tradičná Dychová hudba Ochodničanka, mažoretky ELLIS u Ochodnice a krojovaný sprievod folklórnych skupín obcou. Hlavný program s názvom „...na fšecko je pesnička...“ otvorila živá zvučka - spoločné hojkanie zástupcov jednotlivých skupín, po ktorom nasledovalo osem folklórnych pásiem s témami rodinného zvykoslovia (svadba, krstiny) a témami práce(hrabanie sena, lístia, spracovanie ľanu). Záver slávnostného programu 50. ročníka FF Ochodnica ukončila spoločná pieseň Kysuca, Kysuca, studená vodička a vystúpenie Heleny Zahradníkovej. Pri príležitosti výročia bola vydaná i publikácia „Pamätnica k 50. výročiu Folklórneho festivalu“.

Účinkujúce folklórne skupiny: FKs Vrabčiar Krásno nad Kysucou, FKs Svrčinka Svrčinovec, FKs Zborovanka Zborov nad Bystricou, FKs Dedovanka Oščadnica, ŽFKs Turzovanka Turzovka, FKs Kýčera Ochodnica, FKs Dolinka Nová Bystrica, FKs Vysočanka Vysoká nad Kysucou.

Moderátorkou podujatia bola Zuzana Zuzčáková Gacíková.