Presunúť na hlavný obsah
  • Novinky z obce
  • Zápis detí do materskej školy na školský rok 2024/2025

Zápis detí do materskej školy na školský rok 2024/2025

OZNAM O TERMÍNE A PODMIENKACH PRIJÍMANIA DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY, OCHODNICA č.355 NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025.

V súlade s  § 59 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)  a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov riaditeľstvo Materskej školy, Ochodnica č.355 po dohode so zriaďovateľom Obcou Ochodnica zverejňuje termín a miesto podávania žiadostí na prijatie dieťaťa do materskej školy pre školský rok 2024/2025:

  • Termín podávania žiadostí:  od 06.05.2024 do 10.05.2024
  • Čas:  od 10:00 hod.- do 12:00 hod. a od 15:00 hod.- do 16:00 hod.
  • Miesto podávania žiadostí: Materská škola, Ochodnica č.355.

Dieťa sa na predprimárne vzdelávanie prijíma na základe žiadosti zákonného zástupcu, ktorú podáva riaditeľke materskej školy spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast, potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Žiadosť musí byť  podpísaná obidvoma zákonnými zástupcami.

  • Pre uľahčenie komunikácie medzi materskou školou a zákonným zástupcom Vás prosíme vypísať aj Písomné vyhlásenie o dohode, že rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi.(tvorí prílohu žiadosti o prijatie)
  • Osobná forma podávania žiadostí o prijatie dieťaťa sa bude organizovať aj za prítomnosti detí, v kancelárii riaditeľky materskej školy. Zákonní zástupcovia si na zápis prinesú k nahliadnutiu: občiansky preukaz, rodný list  a kartičku poistenca dieťaťa.

Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy, si zákonný zástupca dieťaťa môže stiahnuť z webového sídla: https://www.ochodnica.sk/sk/materska-skola.html.

Ak rodič nemá možnosť komunikovať elektronicky, môže si vyzdvihnúť formulár žiadosti o prijatie osobne v materskej škole. Po vyplnení a podpísaní ho doručí do materskej školy podľa pokynu riaditeľky školy.
 
Žiadosť môžete doručiť:

  • osobne
  • poštou
  • prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky (nie e-mail).

Rozhodnutie o prijatí
Písomné rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie k začiatku školského roka 2024/2025 vydá riaditeľka materskej školy do 30.06.2024.

Podmienky a kritéria  prijímania detí do materskej školy:
Podľa § 59 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) sa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole prednostne prijímajú:

  • Deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, t. j. deti ktoré dovŕšia 5 rokov do 31. augusta príslušného kalendárneho roka.
  • Deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka.
  • Deti, ktoré dovŕšia šiesty rok veku a nedosiahnu školskú spôsobilosť, ich zákonný zástupca požiada o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.  (Podkladom pre rozhodnutie riaditeľky materskej školy vo veci pokračovania plnenia povinného predprimárneho vzdelávania je predloženie: písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaného súhlasu zákonného zástupcu.)
  • Spravidla dieťa od troch do šesť rokov jeho veku.
  • Výnimočne možno prijať dieťa od dvoch rokov jeho veku na predprimárne vzdelávanie, ak sú v materskej škole vytvorené vhodné kapacitné, personálne, materiálne a iné podmienky, má osvojené základné hygienické návyky a ak je voľná kapacita.
  • Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, rozhodne o zaradení dieťaťa do materskej školy riaditeľka školy, na základe odporúčania všeobecného lekára pre deti a dorast a zariadenia poradenstva a prevencie. Ak ide o dieťa s nadaním, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie.
  • Dieťa môže byť do materskej školy prijaté k začiatku školského roka, ale aj v priebehu školského roka ak voľná kapacita.
  • Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti, sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

  • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
  • jeden z rodičov nie je schopný sa zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo
  • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením).

Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti vyplnia a predložia riaditeľke školy (je súčasťou žiadosti o prijatie do materskej školy).

Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy je limitované kapacitnými možnosťami materskej školy v nadväznosti na ustanovenie § 28 ods. 9  a 10 zákona č. 245/2008 Z. z. ( školského zákona ).

Spádová materská škola

Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt, ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na predprimárne vzdelávanie. Spádová materská škola sa určuje len pre deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné.

Dieťa by malo pri nástupe do materskej školy ovládať:

  • základné hygienické návyky (používanie WC - nepoužíva plienky, umývanie a utieranie rúk, používanie vreckovky,),
  • samostatne jesť (používať lyžicu) a piť z hrnčeka,
  • malo by byť pri obliekaní aktívne (nie je nevyhnutné, aby sa vedelo celkom samé obliecť, vyzliecť, zaviazať si šnúrky),
  • poznať si svoje veci,
  • malo by sa vedieť na určitý čas odlúčiť sa od rodičov.

V Ochodnici, dňa 22.04.2024

PaedDr. Alena Pijáková,
poverená riadením materskej školy


https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-predprimarne-vzdelavanie-do-materskej-skoly/