Presunúť na hlavný obsah
  • Novinky z obce
  • Zápis detí do materskej školy na školský rok 2023/2024

Zápis detí do materskej školy na školský rok 2023/2024

Oznam o termíne a podmienkach prijímania detí do Materskej školy, Ochodnica č. 355
NA ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024.

V súlade s  § 59 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)  a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov riaditeľstvo Materskej školy, Ochodnica č.355 po dohode so zriaďovateľom Obcou Ochodnica zverejňuje termín a miesto podávania žiadostí na prijatie dieťaťa do materskej školy pre školský rok 2023/2024:
dátum, čas a miesto konania prijímania detí do MŠ:

  • od 02.05.2023 do 12.05.2023
  • v čase od  10:00 hod. - do 11:30 hod. a od 15:00 hod. - do 16:00 hod.

Podľa § 59 ods. 4 až 6 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa dieťa na predprimárne vzdelávanie prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do materskej školy.

Súčasťou žiadosti je aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa.
Žiadosť podpíšu obidvaja zákonní zástupcovia dieťaťa.

Pre uľahčeniu komunikácie medzi materskou školou a zákonným zástupcom, Vás prosíme vypísať aj Písomné vyhlásenie o dohode, že rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi (tvorí prílohu Žiadosti o prijatie).
Tlačivo žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy je v tlačenej podobe v materskej škole a na stiahnutie na https://www.ochodnica.sk/sk/materska-skola.html.

Osobná forma podávania žiadostí o prijatie dieťaťa sa bude organizovať aj za prítomností detí, v kancelárii riaditeľky materskej školy. Rodičia si prinesú so sebou k nahliadnutiu originál rodného listu dieťaťa a občiansky preukaz zákonného zástupcu.

Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa môže doručiť:

  • osobne (s dodržiavaním aktuálnych epidemiologických opatrení, návleky)
  • poštou (na adresu školy: Materská škola, Ochodnica č.355, do rúk riaditeľke školy)
  • e-mailom (odoslaním naskenovaného tlačiva na adresu: msochodnica@gmail.com),
  • prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky materskej školy, alebo elektronickým dokumentom, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Rozhodnutie o prijatí
Písomné rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie k začiatku školského roka 2023/2024,  si zákonný zástupca môže prevziať elektronickou formou, poštou, alebo osobne v materskej škole: od 27.06.2023 do 30.06.2023, v čase od  10:00 hod. -  do 11:30 hod..
Spádová materská škola

Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt, ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na predprimárne vzdelávanie. Spádová materská škola sa určuje len pre deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné.

Podmienky prijímania
Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy je limitované kapacitnými možnosťami materskej školy v nadväznosti na ustanovenie § 28 ods. 9 a 10 školského zákona. V prvom rade budeme dodržiavať zákonné podmienky prijímania detí ustanovené v § 59 ods. 1 a 2 školského zákona.

Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:

  • prednostne – dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2023, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné v zmysle § 59 zákona č. 245/2008 Z.z.  o výchove a vzdelávaní (školský zákon),
  • dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a nedosiahlo školskú spôsobilosť a jeho zákonný zástupca požiada o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania,  (podkladom pre rozhodnutie riaditeľky materskej školy vo veci pokračovania plnenia povinného predprimárneho vzdelávania je predloženie: písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaného súhlasu zákonného zástupcu),
  • dieťa, ktoré nedovŕšilo päť rokov veku do 31. augusta príslušného roku, ale jeho zákonný zástupca požiada o  predčasné plnenie povinného predprimárneho vzdelávania a k žiadosti predloží: súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast
  • spravidla dieťa od troch do šesť rokov jeho veku,
  • výnimočne možno prijať dieťa od dvoch rokov jeho veku na predprimárne vzdelávanie, ak sú v materskej škole vytvorené vhodné kapacitné, personálne, materiálne a iné podmienky, má osvojené základné hygienické návyky a ak je voľná kapacita MŠ,
  • ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, rozhodne o zaradení dieťaťa do MŠ riaditeľka školy, na základe odporúčania všeobecného lekára pre deti a dorast a zariadenia poradenstva a prevencie,
  • dieťa môže byť do materskej školy prijaté k začiatku školského roka, ale aj v priebehu školského roka ak je voľná kapacita.

Dieťa by malo pri nástupe do MŠ ovládať:

  • základné hygienické návyky (používanie WC - nepoužíva plienky, umývanie a utieranie rúk, používanie vreckovky), samostatne jesť (používať lyžicu) a piť z hrnčeka,
  • malo by byť pri obliekaní aktívne (nie je nevyhnutné, aby sa vedelo celkom samé obliecť, vyzliecť, zaviazať si šnúrky), poznať si svoje veci,
  • malo by sa vedieť na určitý čas odlúčiť sa od rodičov.

V Ochodnici, dňa 24.04.2023

PaedDr. Alena Pijáková, poverená riadením materskej školy